Bech/Lerssi

Iben Birch Bechs og Mia Lerssi's pop up shop

Interview med Iben Birch Bech

Hvordan opstod idéen med en fælles pop up shop?

Mia og jeg havde kendt hinanden perifert, men da vi begge deltog i Makers Island kurset om virksomhedsudvikling, fik vi tunet os mere hinanden på hinanden. Da corona så satte ind, og vi mere eller mindre alle holdt vejret, besluttede vi at slå os sammen. Det skete særligt da kunstfonden ret hurtigt iværksatte en kunsthåndværk- og designpulje, hvor det så var muligt at søge midler til digitalformidling. Vi fik et legat og sammen fik vi så formet et koncept, hvor en webshop skulle være vores fælles rum, men hvor en pop-up butik også gerne skulle på benene. For vores produkter er i høj grad sanselige og det har betydning at man oplever dem IRL. Da muligheden for at åbne shop’n’shoppen inde i keramiker Mie Mølgaards dejlige lokaler i Rønne bød sig, gav det derfor mening at sætte al vores energi ind netop der. Forventningerne til et fantastisk sommerbesøg og liv på Bornholm igen er jo høje, så på den måde gav det pludselig mening at den fysiske butik kom før webshoppen. Vi er meget glade for det valg og det samarbejde, som vi har etableret med Mie Mølgaard.

Hvilke ligheder er der i jeres arbejde med glasset og tekstilerne?

Ja, det er et sjovt spørgsmål for det man umiddelbart tænker er den store kontrast i materialerne. Men ligheder er der jo netop også at finde. Nu kom jeg ind på vores interesse for at få det sanselige frem i vores materialer. Vi ønsker begge to at man skal drages, blive nysgerrig og have lyst til at røre, mærke og føle vores værker og produkter. Vores alle sammens hjerner har kun godt af det med al den skærmtid vi har det med at udsætte os selv for! Så er vi også begge to vældig interesserede i at fremhæve detaljer, arbejde med skæve og underfundige udtryk, der giver vores værker og produkter kant. Vi har ikke så travlt med at følge trends og tendenser, og vil langt hellere fokusere på et kunstnerisk udtryk der stræber efter nye visuelle og sanselige oplevelser og formsprog.

Hvordan finder I inspiration i hinandens arbejde?  

Vi arbejder på en måde i hver vores boble med egne projekter, processer og rum, men vi deler konstant inspiration, tanker og ideer med hinanden over SoMe og gennem samtaler. Når vi samarbejder om et værk eller et produkt, er vi i dialog om materialernes møde og samspil. Vi diskuterer og stiller spørgsmål op om, hvordan vi kan fremhæve kvaliteter, detaljer, koncept, personlighed og kunstneriske udtryk med mere. Gennem den sparring åbner vi op for hinandens fremgangsmåde, viden, metoder og tanker og det kan være en ret givende og overraskende inspirationskilde.

Bech/Lerssi

Hvordan finder du inspiration?

Jeg forsøger, at forfølge ideen om at bevæge mig et sted mellem den der dejlige komfort zone, hvor man kender sine materialer og teknikker, men så også helt udenfor og opsøge nye. Udenfor er der, hvor hjernen fodres på en helt anden måde og hvor jeg oplever at jeg eksperimenterer mere frit, legende og nysgerrigt. Jeg kan sagtens blive i tvivl når jeg er uden for komfortzonen, men pr. erfaring så ved jeg også bare at det netop er her, at jeg kan blive særligt inspireret og få erfaring, som kan være med til at udvikle mit kunstneriske udtryk. Jeg elsker ideen om, at det at lave fejl er positivt, da det jo samtidigt er lærerigt. Og så elsker jeg at opleve kunst, design, håndværk gennem fysiske udstillinger, events og rejser. Det er slet ikke det samme online, selvom det stadigvæk ikke er at kimse af, og sagtens kan give et kick til nye ideer og drømme.

Hvad er dine drømme for fremtiden?

Siden jeg var ganske ung, var jeg bevidst om, at jeg skulle skabe med mine hænder. Jeg havde ekstremt høje forventninger til mig selv, da jeg var yngre og oksede og boksede for at nå drømme og mål. Det lyder som en kliche, men da jeg blev mor ændrede mit værdisæt sig betydeligt, og jeg havde behov for mere ro, så vi flyttede hjem til Bornholm. Først her gik det op for mig, at det ikke nødvendigvis var et håndklæde, der var smidt i ringen, at jeg tog afstand fra hurtigheds-samfundet i København, men at jeg havde udlevet mange af mine drømme allerede, blot bryggede på nye og skruede ned for tempoet. Mine drømme kredser sig nu om at fokusere, styrke og etablere et liv her på øen, hvor jeg kan fortsætte og udvikle mit kunstneriske arbejde. Jeg higer efter at udfolde ideer og jeg har mange af dem i støbeskeen. I den sammenhæng drømmer jeg om et meget større atelier, hvor jeg har bedre rammer for min produktion, og samtidig måske endda kan formidle og lave workshops i fremtiden. Mia og jeg har lige netop her også nogle fælles drømme, som vi arbejder på at få iværksat, så vores forretningsideer har et inspirerende og godt afsæt.